Francia tárkony palánta

A kép csak illusztráció

ARTEMISIA DRACUNCULUS

Az igazi tárkony!

Kiszerelés

9 cm-es cserépben.

Fejlett, azonnal kiültethető francia tárkony palánta.

Napigényes növény

Rendszeres öntözést igényel

Ültetés: márciustól – júniusig

Ár (bruttó)

Kapható

Megjegyzés

A növény jellemzői

Az Ázsia pusztáin őshonos tárkonyt valószínűleg még a honfoglaló őseink hozták magukkal, és terjesztették el a Kárpát-medencében. Különösen Erdélyben népes rajongóinak a tábora.

Két fő változata terjedt el: a francia tárkony és az orosz tárkony. Az orosz változat jóval igénytelenebb, mint a francia tárkony, de jóval kevesebb az illóolaj tartalma is, így nem igazán kedvelik. Ezzel szemben a francia tárkony egyre keresettebb az ínyencek körében.

A francia tárkonyt illatatáért és zamatáért szeretik. Illóolajának összetétele hasonlít az ánizséhoz, de mivel nem édes, annál nagyobb népszerűségnek örvend.

A francia tárkony friss, szárított vagy ecetes lében tartósított szárát és leveleit levesek, mártások, saláták ízesítésére használják. Erdélyben a húsok fűszerezéséhez szinte nélkülözhetetlen.

Illóolaját az illatszeripar is használja.

A népi gyógyászatban gyomorbántalmak kezelésére, és magas vérnyomás esetén használják.

Igények és ellenállóság

A francia tárkony közepes hőigényű növény, de a nagy melegtől sem károsodik. Fagytűrő képessége kiváló. Hótakaró nélkül is elviseli a legkeményebb téli hidegeket is, ezért csak kivételes esetekben fagy el.

Fényigénye is közepes, ezért akár félárnyékban is termeszthető. Normális fejlődéséhez elegendő napi néhány órás napsütés is, például kisebb fa vagy épület árnyékában. Ebben az esetben kicsit csökken a növény illóolaj tartalma.

Vízigénye nagy. A legtöbb vizet a virágzás időszakában igényli, július közepén. Ilyenkor érdemes néhány alkalommal megöntözni.

A jó vízgazdálkodású, nyirkos talajokon érzi magát a legjobban. Az erősen kötött, tömörödött, levegőtlen talajokat nem kedveli.

Tápanyagigénye szintén magas. Mivel évelő növény, ültetés előtt érdemes a termőtalaját alaposan megtrágyázni. Ehhez használhatunk érett szerves trágyát vagy műtrágyákat.

Rezisztencia

Ha biztosítjuk a megfelelő termesztési körülményeket, akkor éveken keresztül gyönyörködhetünk az egészséges növényünkben.

További palántáink