Bogyós gyümölcstermők

A bogyós termésű gyümölcsök  sokkal fontosabb  szerepet is betölthetnének  a családok vitamin ellátásában, ha nem lennének szinte megfizethetetlenül drágák. A piacokon és az áruházak polcain a legkívánatosabb bogyós gyümölcsök csábítanak vásárlásra, ám a több ezer forintos árcédula, valljuk be, meglehetősen lelohasztja a vásárlási kedvünket. Még a földieperrel és kiwivel kapcsolatban csak-csak elcsábulunk, de a sok ezer forintba kerülő áfonyából, szederből, málnából, homoktövisből, piros- és fekete ribiszkéből, homoktövisből, netán berkenyéből vagy köszmétéből meglehetősen keveset engedélyez számunkra a pénztárcánk.

A megoldás kézenfekvő!

A bogyós gyümölcsök, az áfonyától a kiwiig, egytől-egyig egyszerűen, legfeljebb kis odafigyeléssel és lelkesedéssel megtermeszthetők a saját kis kertünkben is. Nem csak szamócát, málnát, vagy ribizlit, hanem sokkal egzotikusabb gyümölcsöket is termeszthetünk akár a teraszunkon is. Egészen biztos, hogy a málna, szeder, vagy éppen kiwi lugasunk felhívná magára a szomszédok figyelmét is (Igen, az ízletes, mézédes mini kiwi, vagy a hagyományos, jól ismert szőröskiwi nagyon jól érzi magát a mi időjárási viszonyaink között is!).

Az áfonya, berkenye, vagy homoktövis is biztosan feltűnést keltene a barátaink körében, és azt a jól leplezett irigységet is, hogy : ”lám, ez nekem hogy nem jutott eszembe, amikor ennyire magától értetődő ötlet!”

És hogy mindez mennyibe kerülne?

Nevetségesen kevésbe a megtermelt bogyós gyümölcsök árához képest. Nem is beszélve arról, hogy nem kellene ezentúl azon bosszankodni, hogy a drágán vásárolt gyümölcsök nem egészen frissek, nem túl jó ízűek, éretlenek vagy éppenséggel túlérettek kicsit.

A kertészetünkben akár 1-2 kiló málna, szeder, szamóca, kiwi, ribiszke, áfonya, berkenye, köszméte vagy homoktövis árából a legjobb minőségű német, merisztéma szaporítású dugványokból nevelt csemetéket vásárolhatja meg. Ettől kezdve már minden kizárólag Önön múlik.

Ne felejtse a mottónkat:

„Ha tőlem vásárol, mindketten jól járunk!”