A paradicsom, ahogyan mi látjuk

Az egyik legkedveltebb nyári zöldségünk a paradicsom. Nem véletlen, hogy ennyire népszerű, hiszen nagyon egészséges és ízletes, szín- és formavilága rendkívül változatos. Szeretjük frissen, a legegyszerűbb ételeink mellé, minden fűszer nélkül, esetleg kicsit sózva-borsozva, zöldség-salátába keverve, vagy ezerféle egyéb módon elkészítve.

Lecsó, töltött paprika, paradicsomos káposzta…Paradicsomleves, ezernyi változatban: édesen vagy sósan, tésztával vagy anélkül, a lehető legegyszerűbben elkészítve, ahogy nagyanyáink szokták, vagy már- már Michelin-csillagra érdemes könnyed nyári levesként. És a pizzát se felejtsük ki a felsorolásból, valamint az olasz paradicsomos spagettik sokaságát. Vég nélkül sorolhatnánk a finomabbnál-finomabb magyaros és nemzetközi ételeinket, amelyek elképzelhetetlenek lennének paradicsom nélkül.

És azért is szeretjük a paradicsomot, mert mi magunk is könnyen termeszthetjük. Még csak nagy birtok sem kell hozzá. Elég néhány négyzetméternyi napos, védett terület bárhol, a házunk körül, a szőlőben vagy a nyaraló kertjében. Sőt, még a belvárosi társasházak, vagy lakótelepi panellakások déli, napsütötte erkélyein is sikerrel termeszthetünk paradicsomot. Balkonládában vagy nagyobb virágcserépben, kidobott műanyag vödörben, vagy akár földdel töltött zsákban is kiváló minőségű és meglepően nagy mennyiségű saját paradicsomunk lehet, ha néhány fontos dologra odafigyelünk.

Egykori kertész ismerősöm szerint :
„Paradicsomot augusztusban még a bolond is tud termeszteni”.

Most, mintegy három évtized távlatából felidézve ezt a nem túl bonyolult, de annál sokatmondóbb megállapítást, kicsit elbizonytalanodom annak igazságtartalmával kapcsolatban.

Nem kétlem, hogy néhány évtizeddel ezelőtt valóban így volt. Nagyszüleim, de még a szüleim is magától értetődő könnyedséggel termesztették a paradicsomot. Kora tavasszal elvetették a magokat, egy ideig nevelgették a palántákat, majd május közepén kiültették a kis kertecskéjükbe.

A palántanevelés fáradalmait szerencsés esetben meg is spórolhatták, ha mondjuk, egy kedves ismerős, aki véletlenül a helyi Termelő Szövetkezet, vagy a közeli Állami Gazdaság kertészetében dolgozott, barátságból, pusztán köszönetért, jó szóért, ami mellé egy- két ,(vagy kicsivel több) pohárka finom gyümölcspárlat kizárólag a barátság kedvéért járt, gondoskodott többek között a paradicsom palánta szükségletünkről is. Úriemberek nem firtatták, hogy egyébként hogyan is jutott hozzá a fél falunak bőven elégséges paradicsom és egyéb palántákhoz.

A paradicsom palánták kiültetése után már nem sok tennivaló akadt

Egy- két alapos öntözés, karózás, némi szakszerűtlen lomb- alakitgatás, azaz „kacsozás”és néha egy kis permetezés, feltéve, hogy maradt még valamennyi a permetező alján a bordói léből, amivel a szőlőt permetezték alkalomadtán.

Ezek után már tényleg csak türelmesen várakozni kellett, amíg a türelem meghozta a várva- várt gyümölcsét, és ha rózsát nem is, de paradicsomot annál bővebben termett. De még milyen paradicsomot: gyönyörű, hatalmas, egészséges, jóízű paradicsomokat. Kosárszámra. Akkoriban az augusztus nagyrészt a befőzésekről szólt, többek közt a paradicsom befőzéséről is. Érdekes, hogy akkoriban még csak az ötlete sem merült fel a legtöbb gazdában annak, hogy az év, vagy legalább a nyár és ősz egyéb szakaszaiban is érdemes lenne, vagy egyáltalán lehetne akár szabadföldben is paradicsomot termeszteni.

Ma már jóval nehezebb helyzetben vannak azok, akik saját szükségletükre szeretnének paradicsomot termeszteni. Már a hatalmas fajtakínálatban sem egyszerű kiigazodni. Több száz , sőt több ezer paradicsomfajta között válogathatunk tetszésünk szerint. Sajnos, a hatalmas választék még nem garancia a jó minőségre. A katalógusban tetszetősnek tűnő ismeretlen fajtákról könnyen kiderülhet, hogy csak képen néznek jól ki. A valóságban egészen másak. Legalábbis a mi kertünkben. Csenevészek lesznek a növények,vagy éppen elburjánzanak, kevés és gyenge minőségű a termés, más a forma és szín. Nem erre számítottunk.

De a régi, bevált fajtákkal is könnyen meggyűlhet a bajunk. Évről- évre új kórokozókkal és kártevőkkel szembesülünk. Olykor teljesen ismeretlenekkel, amelyekkel szemben még a tapasztalt kertészek is teljes mértékben tanácstalanok, máskor pedig a már jól ismert kártevőkkel szemben vagyunk tehetetlenek. Érthető törekvés, hogy vissza kell szorítani a vegyszerek mértéktelen használatát a mezőgazdaságban, de ezekkel a túlzott korlátozásokkal az egyetlen igazán hatékony megoldást vették ki a gazdálkodók kezéből.

Azért jó híreim is vannak azok számára, akik kellően elszántak, ugyanakkor tájékozatlanok és naívan jóhiszeműek is a háztáji paradicsom termesztésével kapcsolatban.
„Tudod, a helyzet az jó, de nem reménytelen!” -harsogta a népszerű rockbanda még az elmúlt évezredben, valamikor a ‘70- es években.

A háztáji, kiskerti, kedvtelésből történő paradicsom termesztés sem reménytelen. Sőt!

Ha néhány dologra odafigyelünk, kicsit utána olvasunk, és nem restelljük hozzáértő szakember segítségét kikérni, amikor ismereteinket meghaladó gondok merülnek fel, akkor sok- sok kellemes órát tölthetünk a kertünkben, növényeinket gondozva, ápolva, reménykedve várva az első érett termésekre, majd az azt követő jelentősebb mennyiségre, amiből már nem csak szemernyi kóstolóra futja, hanem napi használatra, téli eltevésre, elajándékozásra is.

Kertészetünk régebbi ügyfelei tisztában vannak azzal, hogy csak olyan paradicsom, és egyéb palántákat kínálunk eladásra, amelyekről biztosan tudjuk, hogy nem fognak csalódást okozni. A vetőmagvakat kivétel nélkül elismert, jó hírű cégektől vásároljuk. Döntő többségüket a saját kertészetünkben ki is próbáltuk. Amelyek nem feleltek meg a meglehetősen magas elvárásainknak, azokat kíméletlenül leselejteztük.

A növényeink mellé, igény esetén ingyenes szakmai tanácsokkal is ellátjuk vásárlóinkat. Nem kamu tanácsokkal, mint ahogyan teszik azt a viszonteladók, akik egyik nap még zöldségpalántát, másnap pedig már banánt és dinnyét árusítanak, hanem értékes, használható tanácsokkal, amelynek az alapja a szakértelem és sok évtizedes tapasztalat.

Ha Ön már rendszeres vásárlója a kertészetünknek, szeretettel várjuk vissza újra, hiszen nálunk garantált a minőség és a paradicsom palánta ár is kedvező!
Ha már hallott rólunk, de még nem vásárolt tőlünk, esetleg csak mostanában szerzett tudomást a tevékenységünkről, forduljon hozzánk bizalommal!

Mi csak a növényekhez értünk, de azokhoz nagyon!