ZÖLDFAL – kreatív függőleges kert otthonra vagy a munkahelyre

Az alábbi cikk szerzője a MYFITTGARDEN http://www.myfittgarden.hu/  megálmodója és létrehozója: Mali-Gáspár Edit.

Minden kertbarátnak szeretném figyelmébe ajánlani, de mindenekelőtt azoknak, akik szeretnének egy saját zöldség-fűszer-gyógynövény kertet, de ehhez nem rendelkeznek megfelelő kerttel, vagy udvarral. Számukra ideális megoldást kínál ez a bárki számára elérhető és megvalósítható megoldás.

Függőleges kert kialakítása, saját konyhakert az otthonunk erkélyén, teraszán egyáltalán nem elérhetetlen. Műszakilag és kreativitás szempontjából is határ a csillagos ég.

Egyszerűen csak rá kell keresünk az interneten, számos kivitelezési megoldással találkozhatunk kültérre az egyedi zöldfalépítési eszközöktől egészen a komplett rendszerekig. Az igazi feladat a nevelni szánt növény számára legalkalmasabb kiválasztása az otthonunk szabta műszaki keretek között.

Elsődleges szempont, hogy ismerjük az erkélyünk, teraszunk meglévő adottságait (tájolás, fényviszonyok … egészen a fal teherbírásáig), ahova a vertikális kertünket telepíteni szeretnénk.

Mivel cél, hogy egészséges, életerős, zamatos, vitaminban gazdag zöldségeket és illatos fűszernövényeket állítsunk elő, ezért biztonságos és a lehető legoptimálisabb életkörülményeket kell, biztosítanunk számukra.

Győződjünk meg minden esetben róla, milyen súlyt képes az épületszerkezet adott része biztonságosan megtartani.

Fellelhetők a hulladékok újrahasznosításával (pl. PET palack, PVC cső, raklap…) készült, vagy különböző, az otthon stílusjegyeihez illeszkedő kivitelezési megoldások (bambusz rúd, fém vödör, befőttes üveg… stb.), viszont alapvető gond, hogy az elsődleges cél ezeknél nem a növények megfelelő ültető és termesztő közegének biztosítása, hanem egyéb – nem vitatott, viszont a növény szempontjából lényegtelen – pl. ökológiai (hulladékminimalizálás) vagy esztétikai célok.

A szép és egészséges növénynek első lépésként jó hő-, víz- és tápanyaggazdálkodású ültető (támasztó) közegre van szüksége. Ehhez szervesen tartozó kérdés a megfelelő cserép, konténer … és esetünkben a zöldfalpanel szerkezet kiválasztása is. Mint ahogy nálunk embereknél is alapvető a „táplálkozás” milyensége: a növények nevelése esetében a megfelelő ültető közeg és jó víz- valamint tápanyaggazdálkodású talaj biztosítása is az elsődleges.

Szükséges tehát

 • hőháztartás szempontjából a túlzott felmelegedéstől védő tenyészedény. A legideálisabb a hagyományos agyagcserép, de ennek időtállósági, tisztíthatósági, súly … hátrányait figyelembe véve inkább a faborítású, vagy dupla falú (!) műanyag edényzetet javaslom előnyben részesíteni, hogy a levegő hőszigetelési tulajdonságát kiaknázzuk. Emellett fontos, minél világosabb színben (fehér) választani, hogy csekély mértékben nyelje el a fénysugarakat és minimálisan melegítse a gyökérzónát.
 • vízgazdálkodás szempontjából az öntözést és felesleges víz elvezetését lehetővé tevő és egyúttal a teherbíró/hordozó falat sem károsító (nem áztató, nem szennyező), önmagában zárt rendszer.  Erre számos gyártó/forgalmazó kínál már jó és elérhető árú kész műszaki megoldást (Gardena, Pixelkert, Minigarden, Verti-Plant …stb.; egészen a falra szerelhető fix vagy hordozható; illetve a fal síkjába illeszkedő vagy sarokba szerelhető kivitelekig). Házilag készített növényfal esetén gondoskodnunk kell a fal és kert közötti szigetelésről, védelemről.
 • a víz- és tápanyagutánpótlás szempontjából annak is célszerű utánajárni, igényel el a kész vertikális falrendszer plusz műszaki tartozékokat és infrastruktúrát (pl. külön víztartály, vagy hálózati vízvételi lehetőség, akár elektromos áram) avagy nem. Véleményem szerint az erkélyen, balkonon a legcélravezetőbb a saját tárolókapacitással, automata/félautomata öntözőrendszerrel és növénysoronkénti vízszintjelzővel rendelkező, zárt zöldfalrendszer. Ezek a megoldások adaptálhatóak a legjobban az erkélyek, balkonok  széles körébe és minimális túl- vagy alulöntözési kockázattal járnak.
 • végezetül amennyiben műanyagból készült technikai megoldást választunk ügyeljünk annak UV állóságára is. És vegyük föl szempontjaink közé, részesítsük előnyben az újrahasznosított műanyagból készült paneleket.

Viszont, ha valaki szeret barkácsolni, előnyben részesíti a saját kivitelezésű megoldásokat, semmiképp sem szeretném a kedvét venni, sőt támogatni szeretném szakmailag és az esetleges kudarcot sikeresen elkerülni. Fontos, tételesen mérlegelje a fenti szempontokat és a választott DIY megoldással biztosítsa a növény és a gondozás szempontjából megfelelő és fenntartható növénynevelési környezetet.

Az általam kínált függőleges fűszernövénykert egy olyan, alapvetően kültéri rendszer, mely:

 • meglévő funkciók helyigényét, eddigi használatot nem korlátozza;
 • zárt rendszer;
 • modulárisan felépíthető, bővíthető elemekből áll;
 • innovatív műszaki megoldás, mely az ún. self-watering system révén (ön)öntözi automatikusan és alulról a növényeket;
 • az alapmodell 24 növény beültetésére alkalmas; méretei: szé57*mé18*ma115 cm;
 • nem igényel külön víztartályt, nem igényel hálózati vízcsatlakozást;
 • saját víztárolókapacitása révén ütemesen szolgáltatja a vizet;
 • soronként (6 sor, 4 növény/sor) differenciálható az öntözővíz;
 • duplafalú, így egy plusz levegő- és vízréteggel is szigeteli a gyökérzónát, védi a túlzott felmelegedéstől;
 • hordozható (állvánnyal) vagy fix kivitelben is elérhető;
 • nem kell külön hordozó szerkezetet készíteni hozzá, közvetlenül a falra szerelhető, nem szennyezi a hordozó falat;
 • szinte bármekkora falfelületen (legalább 60 cm széles) elfér;
 • kivitele igényes és mindösszesen 18 cm-re lóg ki a fal síkjából + a növényzet lombja.

A kulcs, hogy miként tekintünk a kertre és mire használjuk ezt a kincset, bennünk van. Ez meggyőződésem! Minél többet törődünk vele, annál többet kapunk általa.