Palántát vásárolna? Nem mindegy honnan!

Ha egyéb nem is, de a napról-napra rohamosan fogyatkozó tüzelő készletünk arra figyelmeztet: hamarosan végérvényesen és visszavonhatatlanul itt a tavasz. Ezzel egyidejűleg pedig kezdetét veszi a kertészeti idény is. Minden előrelátó, magára valamit is adó gazda már ilyenkor megtervezi a tavaszi teendőit. Nagyjából tudja már, hogy a birtokára milyen növényeket fog vetni és ültetni. Írásommal elsősorban a hobbi-kertészek és kiskert tulajdonosok munkáját szeretném néhány, remélhetőleg nem teljesen haszontalan tanáccsal segíteni.

Zöldségeink többségét (paradicsom, paprika, padlizsán, zeller, káposztafélék, egyes helyeken még a csemege-hagymát is) előnevelt palántákról termesztjük. De milyen is a jó zöldség palánta? Neveljük mi magunk, vagy inkább vásároljuk meg készen? Mire figyeljünk jobban a nevelés vagy a vásárlás során? Honnan, kitől érdemes vetőmagot vagy palántát vásárolni? Számtalan kérdés, melyek nem csak a kezdőknek okoznak ilyenkor fejtörést.

Lássuk csak a palánták beszerzésének legelterjedtebb módszereit!

Íme, a legeslegköltséghatékonyabb technika: Megvárjuk, amíg kedves szomszédunk kiülteti a palántáit. Este átlopózunk a kertjébe, kihúzzuk a növényeit, és átültetjük a saját veteményesünkbe! Sok helyen igen népszerű módja ez a beszerzésnek.

Nyugodt lelkiismerettel mégsem ajánlhatom senkinek. Nálunk például, egy termetes eb, foglalkozását tekintve komondor ügyel a békességre, és teljes tekintélyét latba vetve igyekszik megtévelyedett embertársainkat ezen nemesnek legkevésbé sem nevezhető szándékuktól eltántorítani.

Neveljük mi a palántáinkat? Ragyogó ötlet!

Kis találékonysággal, némi (valójában nem túl nagy) szakértelemmel könnyűszerrel megoldható a zöldségek termesztése. Nagyobb ablakpárkány, melegágy, üvegház vagy fóliasátor, vagy akár még egy szélvédett, napos zug a kert sarkában is tökéletes lehet a palántanevelésre.

Egy-két buktatóra azért figyeljünk oda! Ugyanis nem mindegy, hogy hol és mennyiért szerezzük be a vetőmagvakat. Szinte látom, hogy csillan fel sok tapasztalt vásárló szeme erre az egyszerű kérdésre, és már siet is a gyors válasszal kisegíteni: természetesen valamelyik nagyáruházban fogunk bevásárolni, mert ott bőséges a kínálat és mindig akad valamilyen csábító akció.

Rossz válasz! A legjobb dolog (és ezt a leghatározottabban állíthatom) ami egy akciós vetőmaggal történhet, hogy egyáltalán nem kel ki! Sajnos, ez egyre ritkábban történik manapság meg. A leghitványabb, értéktelen magvak valamilyen oknál fogva rendkívül életképesnek bizonyulnak, és mindent elkövetnek, hogy kiszorítsák a kertünkből a valóban értékes növényeket. A következő trükköt alkalmazzák: gyorsan kicsíráznak, szépen kikelnek, szemet gyönyörködtetően fejlődnek, majd valami elképesztően satnya, göcsörtös, ocsmány termést hoznak. (Ha szerencsénk van, legalább csak kis mennyiséget teremnek.)

Gondoljuk meg jól, miért adunk ki (nem is kevés) pénzt! Kerüljük az áruházak polcain magukat kellető, olcsó magvakat! Kiváló hazai és nemzetközi vetőmag cégek vannak. Ezeknek a kínálatából válasszunk, még akkor is, ha jóval drágábbnak tűnnek a termékeik az ismeretlen eredetű selejteknél. Ha nem tudunk dönteni, a szaküzletekben a tapasztalataim szerint szívesen segítenek. (És nem kizárólag a jó üzlet reményében.)

Ha mégsem tudjuk, vagy merjük a palántaneveléssel járó fáradtságot és kockázatot vállalni, vásároljuk meg készen a palántákat. A fentebb felsorolt veszélyek a kész palánta vásárlásakor fokozottan fenyegetnek. A tapasztalatlan kertbarát könnyen elcsábul az olcsóbb áru palánta irányába.

Gyakorló kertészként gyakran tapasztalom, hogy egyes vásárlók kizárólag a palánta ára alapján döntik el, hogy honnan vásároljanak. Hajlandóak a legképtelenebb állításokat is elhinni az eladónak, ha elég olcsónak találják a növény árát, vagy jelentősen alkudhatnak a kért összegből. Nem egyszer láttam már, hogy a piaci árus ugyanazt a paradicsom palántát adta el az egyik vevőnek folytonnövő Lugas paradicsomként, a másiknak determinált K3.-ként. Ha éppen koktél paradicsomra, vagy ökörszívre volt valakinek szüksége, ugyanabból a készletből azt is gond nélkül ki tudta szolgálni.

Hogyan védekezhetünk az ügyeskedők fortélyai ellen? Egyszerűen: Kerüljük a neppereket és csalókat. Vásároljunk megbízható kertésztől. Ha sikerült megbízható termelőt találnunk, ajánljuk másoknak is, és legyünk mi magunk is hűségesek hozzá! Ne higgyük el, hogy a félárú, harmadárú termék ugyanolyan jó, mint a sokkal drágább! A palánták árában jelentkező többletkiadás hamar megtérül, ha a megfelelő minőségű palántára nem sajnáltunk kicsivel többet költeni.

Sikeres kertészkedést kívánok:

Genda Attila (palánta- és zöldségkertész)

www.zoldseg-palanta.hu