Melyek a legkönnyebben és a legnehezebben termeszthető kerti növények?

A kert misztériumának megismerése gyakran évekig is eltart, a kertészkedés ugyanis nem csupán művészet, hanem a helyi éghajlat, a mikroklíma, és a különböző növényfajták alapos ismeretét is magában hordozza. Melyek a legkönnyebben termeszthető kerti növények, és melyek állítják kihívás elé még a tapasztalt gazdálkodót is?

Habár a kert hozamát soha nem lehet teljes pontossággal előre jelezni – elég csupán az időjárásra vagy a kártevők megjelenésére gondolnunk – akad néhány zöldség, aminek termesztése némileg egyszerűbb, és kezdő kertészek is nyugodtan próbálkozhatnak vele.

Könnyebben termeszthető kerti növények

A paradicsom palánta és a paprika palánta a salátához, a retekhez, a krumplihoz, a zöldbabhoz vagy a borsóhoz hasonlóan igénylik ugyan a törődést, de nevelésük nem állítja teljesíthetetlen kihívás elé a gazdát. Ezek a növények jellemzően a legtöbb földben megteremnek, gondozásuk egyszerű, így a kezdő kertészek számára is sikerélménnyel kecsegtetnek.

A könnyen termeszthető zöldségek közé tartozik továbbá a cukkini palánta, a kelkáposzta, a fokhagyma és az uborka is. Amennyiben kedvet kaptál a kertészkedéshez, érdemes lehet a fenti zöldségek valamelyikével elkezdeni a termesztést. Egyrészt – ahogy fentebb is írtuk – meghozhatják a kedvet a kerti munkához, másrészt megfelelő alapot biztosíthatnak a nehezebben termeszthető növények neveléséhez, gondozásához.

Nehezebben termeszthető növények

Elérkezett az idő, hogy néhány pillantást vessünk a komolyabb törődést, nagyobb figyelmet igénylő zöldségekre is. Ezeknek a növényeknek a termesztése jórészt azért jelent nagyobb kihívást, mert tökéletesen beállított hőmérsékletre vagy megfelelő tápanyagtartalommal rendelkező talajra van szükségük.

Elképzelhető, hogy a következő növények tökéletes kiismerésére néhány évre is szükség lesz, sőt előfordulhat az is, hogy az elvárt eredmény elérése érdekében földet is kell cserélni a kertedben. Ennek ellenére, ha kedveled az alábbi zöldségek ízét és hajlandó vagy időt szakítani a gondozásukra, akkor megérik a fáradtságot.

A padlizsán palánta folyamatos meleget, bő tápanyagú talajt és sok törődést igényel. Termesztése nehezebb és bonyolultabb a paradicsomnál és a paprikánál, napfényigénye miatt nem csoda, hogy leginkább az olasz, török és görög konyhában fordul elő.

A brokkoli és a karfiol nevelése is rendkívül emberpróbáló feladat, leginkább az szokott problémát okozni, hogy a terebélyes fej miatt nem jut elég fény és hő a növény többi részéhez. Ugyanakkor a gazdag talaj vagy a tápanyagpótlás segíthet a helyzeten.

Míg a fokhagymát viszonylag egyszerű nevelni, addig a vörös- és lilahagyma alaposabb törődést igényel. A gazdag, megfelelő minőségű talaj itt is elengedhetetlen, illetve komoly figyelmet igényel az öntözés is. A növény fejlődése érdekében a szezon vége felé ugyanis érdemes visszább venni a locsolást.