Mi a paradicsomatka és hogyan szabaduljunk meg tőle?

Számos kertész számára az egyik legkevésbé kedvelt feladat a rovarok és egyéb kártevők elleni fellépés. Ráadásul a beavatkozás rendkívüli figyelmet igényel abban az esetben, ha a kártevőket nehéz észrevenni.

A paradicsomatka az egyik leggyakoribb kártevő közé tartozik, ám még egy gombostű fejénél is apróbb, így jelenlétét igen nehéz észrevenni. Külső jegyei, megjelenése alapján leginkább a kullancsra hasonlít, de nyolc lába miatt rendszertanilag a pókszabásúak osztályába tartozik.

A kifejlett egyed tipikusan halványzöld színű, de a következő generációk jellegzetes vörös színt vesznek fel. Rendkívül gyorsan szaporodik, egyetlen nőstény akár több száz pete lerakására is képes. Ez azt jelenti, hogy a kártevők néhány nap vagy hét leforgása alatt komoly fertőzést okozhatnak a növényeinken. Nevével ellentétben nem csupán a paradicsomon fordulhat elő, fertőzheti a paprikát, a burgonyát, a padlizsánt, de az epret, az uborkát, a babot és a petúniát is.

Miről ismerjük fel a paradicsomatka jelenlétét?

Mivel a kártevőt szabad szemmel rendkívül nehéz észrevenni, ezért a jelenlétére utaló jeleket kell keresnünk. A legjellemzőbb árulkodó jel egy finom, hálószerű anyag megjelenése a levelek fonákján és a szárak elágazásában.

A másik jellegzetes tünet a paradicsomatka fertőzésére pedig az elsárguló, majd lehulló levelek. A kártevő ugyanis a növény leveleinek nedveit szívogatja, ennek hatására a fotoszintetizáló képesség megszűnik, így azok elhalnak és lehullanak. Súlyos esetekben teljes lombhullás léphet fel, ami a növény pusztulásához vezethet.

Hogyan szabaduljunk meg a paradicsomatkától?

Minél előbb azonosítjuk és kezeljük a kártevőt, annál nagyobb eséllyel kerülhető el a kiterjedtebb fertőzés. A vegyszeres mentesítés helyett érdemes megpróbálkozni a természetes anyagok használatával, így elkerülhető a gyermekek, a háziállatok és a növény egészségének veszélyeztetése.

Első lépésként tiszta vízzel permetezzük át jól a növény szárát és leveleit, ezzel eltávolítható a hálós anyag és a kártevők nagyobb része. Ügyeljünk arra, hogy a permet érje a levelek fonákját is, a paradicsomatkák ugyanis jellemzően itt telepednek meg.

Készítsünk házi rovarírtót! Keverjünk 1 evőkanál vegyszermentes folyékony szappant 1 liter vízhez, majd permetezzük át alaposan a fertőzött növényt, különösen a levelek fonákrészét. A hatékonyság fokozása érdekében a vízbe reszelhetünk fokhagymát vagy apríthatunk bele rozmaringot is. A permetet kora reggel vagy naplemente után 7-10 naponta használjuk a növény gyógyulásáig.

Óvintézkedések
Mivel a paradicsomatka száraz környezetben a legaktívabb, amennyiben a növény bírja, teremtsünk párás, nedves közeget a növényünk körül. Ezt tiszta vizes permettel vagy kerti slaggal érhetjük el a legkönnyebben és leghatékonyabban. A fertőzött leveleket soha ne dobjuk a komposztba, mert a kártevők további fertőzést indíthatnak be, ami veszélyeztetheti a többi növény egészségét.