Fahéj illatú Bazsalikom palánta

A kép csak illusztráció

FAHÉJ ILLATÚ BAZSALIKOM

Fahéj-ánizs illatú, különleges bazsalikom.

Kiszerelés

9 cm-es cserépben.

Fejlett, azonnal kiültethető fahéj illatú bazsalikom palánta.

Napigényes növény

Rendszeres öntözést igényel

Ültetés: márciustól – júniusig

Ár (bruttó)

Kapható

Megjegyzés

A növény jellemzői és felhasználása

A bazsalikom szinte az egész világon kedvelt fűszernövény, amely bár kifejezetten melegigényes, de a mérsékelt klímát is elviseli. Hazánkban már évszázadok óta ismerik és termesztik.

A fahéj illatú bazsalikom leginkább a thai bazsalikomra hasonlít. Leveleinek színe zöld, lilás árnyalattal. Virágzata csodálatosan szép, lilás-rózsaszín. A növény rusztikus, erős, középmagas növekedésű. Illata a fahéj és a bazsalikom csodálatos kombinációja. Virágágyakban dísznövényként is nagyon jól mutat.

A bazsalikom magas illóolaj tartalma mellett a  C-vitamin tartalma is említésre méltó. A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, köhögéscsillapítónak, vizelet- és szélhajtónak használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre használják.

Fűszerként levesek, mártások, főzelékek, húsételek ízesítésére használják. Jól illik a paradicsomos ételekhez is. A pizzák és mediterrán ételek nélkülözhetetlen fűszernövénye. Teák, frissítő italok, de akár alkoholos italok ízesítésére is használható.

Talán kevesen tudják a bazsalikomról, hogy régebben a falusi portákon a legyek távoltartása végett is termesztették. Kellemes, erős illata állítólag elriasztja a legyeket.

Igények és ellenállóság

A bazsalikom egyike a leginkább melegigényes növényeknek. Ezért közvetlenül a földbe vetésével nem érdemes próbálkozni. Hazánkban palántáról szaporítható eredményesen.

Fényigénye nagy. Árnyékban vagy félárnyékban rosszul fejlődik, sőt el is pusztulhat.

Vízigénye közepes, de a hosszan tartó szárazságot nehezen viseli. Ilyenkor érdemes rendszeresen öntözni.

A jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajt kedveli.

Rezisztencia

Kórokozója, kártevője nincs, így semmiféle vegyszeres védekezést nem igényel. Védőnövényként más növények közé ültethető.

További palántáink