Angol Rozmaring palánta

A kép csak illusztráció

ABRAXAS

Angol rozmaring.

Kiszerelés

9 cm-es cserépben vagy 2,5 literes konténerben

Fejlett, azonnal kiültethető rozmaring palánta.

Napigényes növény

Rendszeres öntözést igényel

Ültetés: márciustól – júniusig

Ár (bruttó)

Kapható

Megjegyzés

A növény jellemzői és felhasználása

Az Abraxas egy igen kompakt növekedésű, nagy bokrot képező, sötétzöld színű rozmaringfajta. Erős, gyorsan fejlődő ágai felfelé nőnek. 2-3 év alatt elérheti, sőt meg is haladhatja az 1 méteres magasságot. Aromás fajta.

A rozmaring is, mint a fűszernövények jelentős része, a Földközi-tenger térségéből származik. Eredeti élőhelyén (Dél-Európában, Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában) még most is vadon tenyészik. Hazánkban nem fordul elő vadon, de kis odafigyeléssel nálunk is egyszerűen átteleltethető.

Ősidők óta használják gyógy- és fűszernövényként. Az illatszer- és kozmetikai iparnak is kedvelt alapanyaga.

A népi gyógyászatban görcsoldónak, gyulladáscsökkentőnek, reumás panaszok kezelésre használják. Idegrendszeri panaszok, vagy alacsony vérnyomás esetén is gyakran alkalmazták. Étvágyfokozó és emésztést javító hatást is tulajdonítanak neki.

Fűszerként mártások, vadhúsok szárnyas sültek, zsíros hús- és halételek, gomba vagy pácok ízesítésére használják. A mediterrán konyha jellegzetes fűszere.

Igények és ellenállóság

A rozmaring telepítésénél vegyük figyelembe, hogy évelő növényről van szó. Alapos talajelőkészítést, mély ásást, trágyázást igényel. A talajt a környezetében tartsuk gyommentesen. Különösen az első két évben figyeljünk erre oda.

Tavasszal, vagy nyár elején a fiatal növényeket kicsit vágjuk vissza, hogy később jobban bokrosodjanak.

Ha a szabadban szeretnénk átteleltetni, gondoskodnunk kell a növények fagyvédelméről. Erre különösen a még gyengén fejlett növények esetében van szükség. Az idősebb növények már különösebb károsodás nélkül átvészelik a telet.

A rozmaring a száraz, meszes talajon érzi magát a legjobban. Meleg és fénykedvelő növény. A túlöntözés a gyökerek pusztulását okozhatja.

Ha jól érzi magát, akár 30 évig is élhet ugyanazon a helyen.

Rezisztencia

Nem kényes növény, de az átültetést és túlöntözést lehetőleg kerülni kell.

További palántáink