Miért érdemes zöldségek-gyümölcsök háztáji termesztésével foglalkozni?

Néhány éve még általános volt az a vélekedés, hogy nem érdemes zöldségek és gyümölcsök termesztésével foglalkozni a családi házunkhoz tartozó kiskertben. Sok vesződséggel jár, és anyagilag sem kifizetődő.

A piacon vagy a boltban nagyon olcsón meg lehet vásárolni mindazt, aminek a megtermesztése részünkről aránytalanul nagy fáradtságot, sok elvesztegetett időt és némi költséget is igényelne.

Ha már ott van a kert, füvesítsük be, ültessünk bele pár gyorsan növő tuját, és ha nincs más dolgunk, de csak akkor, néha nyírjuk le a füvet benzinmotoros fűnyíróval. Lehetőleg szombat délután, vagy vasárnap, hogy a szomszéd még véletlenül se élvezhesse zavartalanul a hétvégi nyugalom rövid óráit.

Tehát a lustaság legnyomósabb indoka a takarékosság

Olcsó. Aprópénzért meg lehet venni. Ugyan, miért is bajlódna bárki vetőmagok és palánták beszerzésével, ültetésével, gondozásával, nem is beszélve arról, hogy ősszel majd még le is kell takarítani a területet, pedig akkor már egyáltalán nem számíthatunk semmi haszonra.

Látszólag sok igazság van ebben az állításban. De tényleg nem éri meg legalább a saját családunk részére megtermeszteni a legalapvetőbb zöldségeket és gyümölcsöket? Akik így gondolkoznak, azok megfeledkeznek egy nagyon is nyilvánvaló tényről: a saját magunk termesztette zöldség és gyümölcs sokkal értékesebb, mint a piacon vagy boltban kapható.

Hogy miért? Mert benne van a saját munkánk, a fáradtságunk, az időnk, a gondoskodásunk, szeretetünk. Viszont hiányzik belőle egy csomó vegyszer, nem utazott akár több ezer kilométert, nem rostokolt napokig raktárakban és áruházak polcain, így mindig friss. És nem fogdosta, tapogatta össze egy csomó ismeretlen ember sem.

Ha össze akarnánk vetni, hogy árban hogyan viszonyul a saját termesztésű zöldség az olcsóbb, kereskedelemben kapható társához, bizony, nehéz helyzetbe kerülnénk. Egy biztos: az a paradicsom, paprika, padlizsán, hagyma, káposzta, zeller, vagy gyümölcs, amit mi magunk termesztettünk, sokkal finomabb és értékesebb, legalábbis számunkra.

Mindez már a múlt

A helyzet mára gyökeresen megváltozott. A KSH adatai szerint 2022. áprilisában a termelői zöldségárak átlagosan 49,3 %- al kerültek többe, mint egy évvel korábban. Az azóta eltelt hónapok még erősebb árszint növekedést hoztak. És ki tudná megjósolni, hogy hol állnak majd meg az árak, egyáltalán mikor kezd lassulni az árnövekedés üteme?

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a gyors ütemű termelői áremelkedést olyan tényezők okozták, amelyek a jövőben is jelen lesznek a zöldség és gyümölcs ágazatban. ( Ilyenek például: az energiaárak növekedése, növényvédő szerek és műtrágyák drágulása, illetve az a tény, hogy a hatékony vegyszerek nagy részét végleg kivonták a forgalomból; az időjárásban észlelt drasztikus változások, aszály után hosszú csapadékos időszak, szélsőséges kánikula; munkaerő hiány, fokozott kereslet az élelmiszerekre…és még rengeteg egyéb.)

Ma már aligha állítható, hogy nem éri meg házikerti zöldségek és gyümölcsök termesztésével foglalkozni. Már csak azért sem, mivel míg a zöldségfélék és gyümölcsök ára a többszörösére növekedett az elmúlt években, a zöldség palánták ára alig emelkedett.
Mi is igyekszünk költséghatékonyan előállítani a palántáinkat.

Pazarlásnak már nincs helye a kertészetünkben

Az előállított palánták mennyiségét jelentősen csökkentjük, csak annyit nevelünk, amennyire biztosan lesz kereslet. Egyetlen dologgal nem spórolunk csak: a vetőmagvaink minőségével. Azokból most is a legjobbakat használjuk, bármennyibe is kerüljenek.

Ha Ön is úgy gondolja, hogy jobban jár, ha előszedi a lomtárban porosodó ásót, kapát, gereblyét, és egyéb kerti szerszámokat, és megpróbál legalább részben önellátóvá válni, akkor forduljon bizalommal hozzánk!

Bogyós csemetékkel, zöldség-, gyógynövény- és fűszer palántákkal, valamint ingyenes ültetési és nevelési tanácsokkal állunk továbbra is vásárlóink rendelkezésére.