Legyen még több ribizli a kertünkben!

Ismerőseim gyakran kérdeztek különböző érdekesnek, vagy ritkának számító bogyósgyümölcsök termesztéséről és ápolásáról és miután elmondtam véleményemet, mindig visszakérdeztem: ribizli van-e a kertben, legalább fekete és ha van, mennyi van?

Úgy érzem kicsit kampányolni kell a ribizlinek, pirosnak, fehérnek s feketének egyaránt, mert nem eléggé ismert és kedvelt.

A fekete az nemcsak hogy ízletes gyümölcs, de gyógynövény is, leveléből tea is forrázható, a fehér az nagyon sokáig a bokron marad, a természetesen megaszalódott fehér ribizli valódi csemege, a piros ribizlik pedig nemcsak étvágygerjesztően savanykásak, de nagyon jó ízesítői a nyári süteményeknek.

A ribizli nagyon könnyen szaporítható

A nyár közepe után félig már megfásodott, vagy ősszel a teljesen beérett, arasznyi dugványai úgy gyökereznek akár a fűzfa. Ha jó a talaj nem is szükséges előrenevelni a növényeket, szúrhatjuk a dugványokat a végső helyükre.

Ha biztosak akarunk lenni a sikerben, akkor jobb, ha augusztus-szeptember folyamán az idei hajtásokból arasznyi dugványokat készítünk és ezeket nagyon laza talajba, esetleg nedves homokba helyezve gyökereztetjük.

A növény még a tartós fagyok beállta előtt elég erős gyökérzetet fog növelni, így már ősszel végleges helyére ültethető. Ha balkonládát vagy virágcserepet használunk a dugványok gyökereztetéséhez, akkor lombhullatás után pincében teleltessük, majd kora tavasszal, a rügyek megpattanása előtt ültessük végső helyükre. A dugványokat vághatjuk egy, már a kertünkben meglévő növényről, de ismerőseinktől, szomszédoktól is kérhetünk.

Egy idősebb ribizlibokorról akár 15-20 dugványt is vághatunk, anélkül, hogy a növény sérülne.

A talajjal és a klímával kapcsolatosan nem igényes sem a piros sem a fehér vagy fekete ribizli, de nyilván mélyebb, tápanyagban gazdagabb laza talajban jobban fejlődnek és jobban is teremnek. Ha nagyon rossz minőségű a talaj a növényeknek kiválasztott helyen, akkor ajánlott olyan 40 x 40 cm-es gödörbe ültetni, ahova feljavított talajt teszünk.

Fényigényes növény, fiatal gyümölcsfák közé még ültethető, de a kert árnyékosabb részein már nem fog jól teremni.

A ribizlifajták gondozása egyszerűen a metszésből, mulcsozásból, esetleg lemosó permetezésből áll. A kora tavaszi metszés során a bokrokat mindig tartsuk lazán, a túl öreg és beteg ágakat vágjuk ki, hogy a növény folytonosan hozzon új hajtásokat.

Megjegyzés:

Én mindig is kedveltem a ribizlit, de történt egyszer, hogy egy a hideg légáramlatot megtörő, fél méter magas sövényt kellett ültetnem a kertemben a földieper ágyások köré. Vagy hét nyolc fajta növény is jó eséllyel pályázott a sövénységre, de végül a listán rajta sem lévő fekete ribizlire esett a választás és ezt a döntésemet sohasem bántam meg, azóta is ajánlom mindenkinek, hogy ültessen ribizlit a kertjébe.

Forrás: KERT-ész MAGAZIN