Kalette – a káposzta rozsácskák

A szinte egész évben kopható friss zöldségek palettája eddig sem volt szegényesnek mondható s nemrégiben még egy új csodazöldség jelent meg rajta, mégpedig a kaposztafélék amúgyis szín- és formagazdag családjának egy szerfelett csinos tagja.

A Kalette névre hallgató újdonság egyszerre hasonlít a dísz káposztákra, a kelbimbóra, és a fodros kelre is, bár csak ez utóbbi kettőt vallhatja szüleinek, hiszen a mutatós hibridet a kelbimbó és a leveles kel (fodros kel) keresztezésével hozta létre egy ausztrál nemesit.

Scott Samwell Adelaide Hills-i farmján nevelte az új egészségbomba első példányait s innen indult hódító útjára ez a szuperzöldség.

A szakirodalom az 2015-6s év legizgalmasabb újdonságának nevezte a Kalette-ét, ami úgy néz ki, mint egy csupafodor levelekből álló cseppnyi káposzta, kellemes, dióra hajazó édeskés ízzel.

A révid idő alatt nagy népszerűségre szert tevő káposztácska ropogós leveleinek ráadásul magas K és C vitamin tartalma van, ezen felül nagyon sokoldalúan felhasználható, nyersen is jóízű, bar úgy kissé ragos, de k6nnyen fézhet6, párolható, és finom sütve és grillezve is.

A Kalette rövid idő alatt népszerű lett az amerikaiaknál, európai diadalútján pedig gyorsan meghódította az angolokat, franciakat és a kaposztafélékért egyébként is rajongó németeket, s hozzánk is eljutott egyes nagyáruházak zöldség pultjaiba.

Forrás: KERT-ész MAGAZIN